Esmaspäeval anti kodanikupalga algatusele Eestis üle 400 allkirja


Euroopa kodanikualgatus “Tingimusteta põhisissetulekud kogu ELis” kogus Eestist ainuüksi esmaspäeval 460 allkirja. Ühtekokku oli päeva lõppedes antud allkirju Eestis 1496, kogu Euroopa Liidus  83526.

Allkirjalaviin järgnes pühapäevasele uudisele, mille kohaselt kogub algatus allkirju loiult, Euroopa Komisjon aga on otsustanud seoses pandeemiaga pikendada kodanikualgatuste allkirjade kogumise tähtaegu. Uudise ilmumise päeval anti 136 allkirja, esmaspäeval üle kolme korra rohkem. Kampaania Eesti koordinaatori Jaanus Nurmoja ütles, et pärast meediakajastust teda teda allkirjastajate aktiivsuse tõus kui niisugune ei üllatanud, kuid et see nii suureks kujuneb, ei oleks ta eales osanud ta ette kujutada.

“Võib-olla mängis oma rolli mõni tundmatu tegur, võib-olla aga eelnev selgitustöö kokku,” arvas Nurmoja. “Kui kauaks ja kui suurel määral seda aktiivust jätkub, ei tea küll ennustada. Aga omamoodi tuttavlik tunne tekkis, nagu 2014. aasta jaanuaris.” 

Kodanikupalga algatuse allkirjavormi juurde suunab edasi aadress https://sign.eci-ubi.eu

Eesti on üks seitsmest Euroopa Liidu riigist, kus ollakse kodanikupalga algatuse allkirjade hulgalt rahvuslikule künnisele kõige lähemal. Eesti künnis on 4935 allkirja. Algatus võetakse arvesse siis, kui sellel on vähemalt miljon allkirja, sealhulgas künnise jagu allkirju vähemalt seitsmest riigist. Allkirjade osakaalult elanikkonnas on Eesti Euroopa Liidus teisel kohal pärast Sloveeniat.

Euroopa Komisjon pikendas seoses koroonapandeemiaga kolme kuu võrra kõigi nende kodanikualgatuste allkirjakorje tähtaegu, mis olid 1. novembri seisuga allkirjastamiseks avatud.